Det låter kanske som ett högtidligt begrepp: reporäntan. Ett uttryck många medier tycker om att föra sig med utan att närmre gå in på vad det är. Så mycket vet de flesta, att reporäntan sätts av riksbanken och att den påverkar de andra bankernas incitament att höja eller sänka sina egna räntor. Men varför höjer och sänker den räntan – och hur påverkar den ditt lån?
Räntorna påverkas till stor del av hur reporäntan – eller styrräntan som den också kallas – läggs. Just nu har reporäntan legat på minus, vilket har gjort det mycket billigt att ta lån. Med amorteringskravet har dock själva summan du måste betala varje månad höjts, om du tagit ett bolån till exempel. Men det påverkar även andra typer av lån. Du kan kolla hur räntorna påverkas på Sekina som jämför lån, räntor och olika avgifter.
Räntan höjs, oklart hur mycket
Att reporäntan har lämnats oförändrad betyder att man helt enkelt inte höjt den än. Men många vet att en höjning närmar sig, och är osäkra på hur mycket det kommer påverka deras lån eller lånemöjligheter. Experterna är oeniga om exakt hur mycket reporäntan kommer höjas i höst, eftersom Riksbanken är förtegen. Däremot är de flesta överens om att den kommer höjas, och att man som låntagare måste säkra sig på olika sätt. Ett sätt kan vara att binda de lån man tar, istället för att ha rörliga lån.
Dagens nivå ligger på 0,5 % vilket innebär att på 1 miljon blir det 875 kronor, en höjning till 1 % skulle bli 1166 kr och 2 % skulle bli 2333 kr. Det bästa är alltså att binda räntan om man har små marginaler; har man stora marginaler kan man fortsätta ha rörlig eftersom det fortfarande finns tid och pengar att spara på de låga räntorna.
Reporäntan påverkar hur mycket pengar du kommer ha kvar i plånboken, den kontrollerar också Sveriges ekonomi globalt sätt. Därför ska man inte heller misströsta ifall reporäntan höjs; det görs för att balansera den svenska ekonomin mot utlandet.