Det blir allt vanligare med ekologisk mat i de kommunala skolorna. Det gäller inte bara i vår kommun, utan även i många andra kommuner runt om i Sverige.
I Örebro kommun har nyligen alla skolrestauranger blivit KRAV-certifierade. Det innebär att minst hälften av råvarorna ska vara KRAV-märkta. I och med certifieringen är också ett stort steg avverkat på vägen mot nästa mål: att 80 % av råvarorna ska vara ekologiska om tre år. Örebro arbetar även med ett projekt som heter Smartare mat, och som innebär att frukt och grönsaker väljs ut efter vad som är i säsong, och att närproducerat prioriteras framför sådant som har odlats långt borta. Mer om kommunens satsning på ekologiskt kan man läsa här.
Hur det ser ut varierar ofta från en kommun till en annan, och också mellan olika skolor i en och samma kommun. På Gåvans förskola i Mörsil i Åre kommun är hela 65 % av maten som serveras KRAV-märkt. Det är betydligt mer än i kommunen som helhet, där ungefär 30 % av maten är ekologisk.